Vormgeving is bepalend voor de populariteit

Vormgeving is misschien wel één van de belangrijkste fases bij het ontwerpen van zowel een product als een site. Simpelweg bij alles wat vormgegeven kán worden. De uitspraak don’t judge a book by it’s cover is ontstaan doordat we geneigd zijn om af te gaan op het uiterlijk van dingen: de vormgeving. Daarom is de vormgeving bepalend voor de populariteit.

Producten

Zoals we al zeiden in de inleiding is vormgeving bij producten erg belangrijk. Iets wat er mooi en goed verzorgd uitziet, trekt aandacht, wekt gevoelens van kwaliteit op en daardoor willen veel mensen het hebben. Wanneer je eenmaal een goede vormgeving hebt gemaakt/ontwikkeld, is het aan te raden om deze vormgeving vast te houden. Op die manier ontwikkel je een eigen, herkenbare stijl. Hier zijn talloze voorbeelden van te noemen: het huismerk van Albert Heijn, de cd’s van 538hitzone, verpakkingen van post NL, en ga zo maar door. Bij vormgeving komt (helaas) meer kijken dan snel een ontwerpje maken. Je moet ook handigheid hebben bij het daadwerkelijk ontwikkelen hiervan. Dit kun je bij velen opleidingen leren, er worden dan ook veel stages aangeboden binnen dit vakgebied.

Online

Online geldt hetzelfde: de vormgeving is bepalend voor de populariteit. Wanneer een site er goed en verzorgd uitziet, zal deze sneller groter en bekend worden dan een site die er slecht en onverzorgd uitziet. Ga maar eens bij jezelf na: als je online een product aan wil schaffen… Dan doe je dit eerder bij een site met goede vormgeving dan bij een site die er slecht uitziet, toch? Dit is omdat goede vormgeving in dit geval een betrouwbare uitstraling geeft. Om dit online te bereiken, een goede vormgeving, moet je op veel dingen letten. De indeling van de site moet weloverwogen zijn. De knoppen (met links naar andere pagina’s) moeten logisch geplaatst zijn. De kleuren moeten goed bij elkaar passen. En zo zijn er nog meer dingen. Ook dit kun je leren bij verschillende opleidingen, of je kunt dit zelfstandig leren door bijv. youtube en andere sites.

Succes!