Wat is de beste cover voor uw boek?

Wanneer u eindelijk uw werk af heeft, en een mooi boek heeft geschreven, komen de praktische dingen om de hoek kijken. Waar laat u uw boek uitgeven, wat voor lettertype kiest u en bovenal, wat wordt de voorkant van uw boek?

Wanneer u dan gaat kijken naar verschillende designs voor uw boek, doe dan vooral inspiratie op bij andere schrijvers. Analyseer hun cover en stel de vraag; Waarom kiezen ze nou juist voor deze cover bij dit verhaal?

Geen boek is hetzelfde, dus laten we beginnen bij het ontwerp. Zoek een gerenommeerde vormgever die verstand heeft van simpele zaken als bijvoorbeeld EPS bestanden. Vervolgens gaan we kijken naar wat voor ontwerp nou past bij welke thema’s boeken.

Thrillers

Bij thrillers is het belangrijk dat de juiste sfeer al gezet is voordat de lezer het boek openslaat. Denk bijvoorbeeld aan een subtiele hint naar het verhaal. Wanneer u in uw verhaal bijvoorbeeld schrijft over een moordwapen wat ook gebruikt wordt bij het snijden van fruit, kies dan voor een appel. De lezer zal aan het einde van het boek begrijpen waarom u heeft gekozen voor deze illustratie.

Liefdes romans

Bij een prachtig liefdesverhaal hoort een prachtige illustratie. Vergeet ook hierbij niet om te hinten naar een mooie passage in het verhaal. Bij veel liefdesverhalen zien we dat er gebruik wordt gemaakt van een bepaalde token of iets om liefde aan te tonen. Dit kan bijvoorbeeld een ketting of ring zijn. Dit soort voorwerpen lenen zich perfect om afgebeeld te worden aan de voorzijde van uw roman.

Detective boeken

We kennen natuurlijk allemaal de cliché van het vergrootglas op de cover, maar wij denken dat dat een stuk origineler kan. Ook bij een goede crime-novel hoort een correcte afbeelding, en wederom denken wij dat het leuk is als je hiervoor kiest om een hint te geven van de dader.